Tuesday, May 28, 2019

Ajengan Kuliner ring Buleleng sane Patut Kacicipin

  No comments




Om Swastiastu.

Ajengan Kuliner ring Buleleng sane Patut Kacicipin, Kabupaten Buleleng ten wantah kasub antuk lumba-lumba sane wenten ring Pantai Lovina. Semeton sane singgah utawi meselancaran ka Kabupaten Buleleng miwah kappangguh antuk akeh ajengan kuliner khas. Yadin ajengan kuliner Buleleng kacingak sawentene lan tradisional, nanging niki mekada semeton patut nyicipin. Napi malih ajengan punika? Ring sor puniki kidik rekomendasi ajengan yening semeton melancaran ka Kabupaten Buleleng.

   1. Jukut Undis.



Yening ring Basa Indonesia, kruna Jukut Undis maderbe arti  “Kacang Hitam”. Ajengan puniki sujati malakar antuk Kacang Hitam (Undis) lan dados ajengan pejangkep ring akeh masakan Kabupaten Buleleng utawi ring Bali sekadi nasi campur, sudang lepet, msl. Yening semeton ngajeng masakan Buleleng durung jangkep yening ten wenten jukut undis. Semeton dados ngerereh jukut undis puniki ring Restoran/Warung Makan daerah Buleleng. Antuk harga, naur makisaran Rp. 5000 – Rp. 7000.


2. Blayag Buleleng


Yening kacingak, ajengan puniki sakadi pecel, nanging cita rasa sane lianan dwaning Blayag Buleleng nenten nganggen basa kacang, minakadi nganggen kuah kuning khas Bali. Ring jerone medaging jukut toge, bayam, suwiran, kacang tanah sane manyah-nyah, taluh malablab, miwah bawang manyah-nyah. Ketahnyane, yening ngajeng Blayag kantun taler peyek. Antuk harga, naur makisaran Rp. 7000 – Rp. 12.000.

 3. Sudang Lepet


Kruna sudang lepet yening literal Basa Bali, kruna “sudang” maarti “Ikan asin” ngelantur kruna “Lepet” maarti “sial”. Yening kaiket antuk kruna Sudang Lepet maderbe arti “Ikan asin yang sial”. Sapa sira sane micayang wastane punika  makade Sudang Lepet kejana nuraga. Ring Buleleng, ajengan puniki peanggen pejangkep ajengan nasi campur utawi nasi urap. Ulam (be) niki manyah-nyah asat (kering) lan renyah. Dados pejangkepne ipun kadiginin jukut undis. Yening semeton minab numbas Sudang lepet ring Buleleng, antuuk hargane naur kisaran Rp. 15000 – Rp. 20000 kemanten.


             4. Siobak Khe Lok


Yening selehin minab panegara, ajengan siobak sakewanten ajengan khas kuliner Tionghoa sane sampun wenten ring bali saking arsa 60-an. Ajengan puniki malakar antuk be celeng (daging Babi). Makesami dados kaolah saking awak celeng sakadi kulit, daging, tulang, miwah jeroane ipun. Daging babi (celeng) puniki kapertama klab-lab sareng kecap manis, kecap asin, miwah basa genep. Ngelantur, daging sane sampun kalablab kairis tipis-tipis, kaungguh ring piring miwah sareng kerupuk kulit babi sane renyah. Kajengkapin antuk basa spesial mawarna coklat tua sane kasub antuk basa Siobak. Sepiring siobak niki kaungguhin toping marupa acar timun miwah taburan tabia matektek (cincang). Basa special Khe Lok niki makomposisi tabia sane sampun kablender kacampur uyah (garam) kalablab sareng tauco, kaldu babi, miwah rempah sane lianan.
Wastan Siobak Khe Lok puniki sampun dados trade mark Kuliner Kota Singaraja mawit kerana cita rasa bumbu sane gurih. Yening semeton ngerereh ajengan puniki wenten ring Jalan Surapati, Kampung Baru. Antuk harga Rp. 22000 + Es Jeruk.

5. Sate Plecing.


    Sate lilit utawi sate plecing dados ajengan khas yening semeton singgah ka Buleleng. Sate Plecing malakar antuk be celeng (daging Babi) katusuk kadadiang sate kabakar duur arang. Sate plecing puniki masagi antuk sambal lalah merah. Rasa gurih manis katimpalin lalah miwah rasa daging Babi kabakar dados ciri khas Sate Plecing. Pengolahan-nyane sate puniki sadurung kabakar, kapolesin antuk basa genep, kabakar duur arang, sesampune kabakar, kacampur antuk basa plecing sane didominasi tabia barak (cabe merah). Antuk harga naur kisaran Rp. 15.000 – Rp. 25.000.

   Punika wantah rekomendasi ajengan minakadi semeton malancaran ka Kabupaten Buleleng,  yening semeton polih rekomendasi ajengan Buleleng sane lianan, dados surat kemanten ring komentar. Ten iwang titiang nunas kritik miwah pemineh (sane) sane ngewangun blog puniki. Suksma.

Om Santih, Santih, Santih, Om

#makanan kuliner #makanan khas Buleleng

No comments :

Post a Comment