Ajengan Kuliner ring Buleleng sane Patut Kacicipin
Om Swastiastu.
Ajengan Kuliner ring Buleleng sane Patut Kacicipin, Kabupaten
Buleleng ten wantah kasub antuk lumba-lumba sane wenten ring Pantai Lovina. Semeton
sane singgah utawi meselancaran ka Kabupaten Buleleng miwah kappangguh antuk akeh
ajengan kuliner khas. Yadin ajengan kuliner Buleleng kacingak sawentene lan
tradisional, nanging niki mekada semeton patut nyicipin. Napi malih ajengan
punika? Ring sor puniki kidik rekomendasi ajengan yening semeton melancaran ka
Kabupaten Buleleng.
1. Jukut
Undis.
Yening ring Basa Indonesia, kruna Jukut Undis maderbe arti “Kacang Hitam”. Ajengan puniki sujati malakar
antuk Kacang Hitam (Undis) lan dados ajengan pejangkep ring akeh masakan
Kabupaten Buleleng utawi ring Bali sekadi nasi campur, sudang lepet, msl.
Yening semeton ngajeng masakan Buleleng durung jangkep yening ten wenten jukut
undis. Semeton dados ngerereh jukut undis puniki ring Restoran/Warung Makan
daerah Buleleng. Antuk harga, naur makisaran Rp. 5000 – Rp. 7000.
2. Blayag
Buleleng
Yening kacingak, ajengan puniki sakadi pecel, nanging cita rasa sane
lianan dwaning Blayag Buleleng nenten nganggen basa kacang, minakadi nganggen
kuah kuning khas Bali. Ring jerone medaging jukut toge, bayam, suwiran, kacang
tanah sane manyah-nyah, taluh malablab, miwah bawang manyah-nyah. Ketahnyane,
yening ngajeng Blayag kantun taler peyek. Antuk harga, naur makisaran Rp. 7000
– Rp. 12.000.
3. Sudang
Lepet
Kruna sudang lepet yening literal Basa Bali, kruna “sudang” maarti “Ikan
asin” ngelantur kruna “Lepet” maarti “sial”. Yening kaiket antuk kruna Sudang
Lepet maderbe arti “Ikan asin yang sial”. Sapa sira sane micayang wastane
punika makade Sudang Lepet kejana
nuraga. Ring Buleleng, ajengan puniki peanggen pejangkep ajengan nasi campur
utawi nasi urap. Ulam (be) niki manyah-nyah asat (kering) lan renyah. Dados
pejangkepne ipun kadiginin jukut undis. Yening semeton minab numbas Sudang
lepet ring Buleleng, antuuk hargane naur kisaran Rp. 15000 – Rp. 20000
kemanten.
4. Siobak Khe
Lok
Yening
selehin minab panegara, ajengan siobak sakewanten ajengan khas kuliner Tionghoa
sane sampun wenten ring bali saking arsa 60-an. Ajengan puniki malakar antuk be
celeng (daging Babi). Makesami dados kaolah saking awak celeng sakadi kulit, daging,
tulang, miwah jeroane ipun. Daging babi (celeng) puniki kapertama klab-lab sareng kecap manis, kecap asin, miwah basa genep. Ngelantur, daging sane sampun
kalablab kairis tipis-tipis, kaungguh ring piring miwah sareng kerupuk kulit
babi sane renyah. Kajengkapin antuk basa spesial mawarna coklat tua sane kasub
antuk basa Siobak. Sepiring siobak niki kaungguhin toping marupa acar timun
miwah taburan tabia matektek (cincang). Basa special Khe Lok niki makomposisi
tabia sane sampun kablender kacampur uyah (garam) kalablab sareng tauco, kaldu
babi, miwah rempah sane lianan.
Wastan
Siobak Khe Lok puniki sampun dados trade mark Kuliner Kota Singaraja mawit
kerana cita rasa bumbu sane gurih. Yening semeton ngerereh ajengan puniki
wenten ring Jalan Surapati, Kampung Baru. Antuk harga Rp. 22000 + Es Jeruk.
5. Sate
Plecing.
Sate lilit utawi sate plecing dados
ajengan khas yening semeton singgah ka Buleleng. Sate Plecing malakar antuk be
celeng (daging Babi) katusuk kadadiang sate kabakar duur arang. Sate plecing
puniki masagi antuk sambal lalah merah. Rasa gurih manis katimpalin lalah miwah
rasa daging Babi kabakar dados ciri khas Sate Plecing. Pengolahan-nyane sate
puniki sadurung kabakar, kapolesin antuk basa genep, kabakar duur arang, sesampune kabakar,
kacampur antuk basa plecing sane didominasi tabia barak (cabe merah). Antuk
harga naur kisaran Rp. 15.000 – Rp. 25.000.
Punika wantah rekomendasi ajengan minakadi semeton malancaran ka Kabupaten Buleleng, yening semeton polih rekomendasi ajengan Buleleng sane lianan, dados surat kemanten ring komentar. Ten iwang titiang nunas kritik miwah pemineh (sane) sane ngewangun blog puniki. Suksma.
Om Santih, Santih, Santih, Om
#makanan kuliner #makanan khas Buleleng
No comments :
Post a Comment